Zelené potraviny během těhotenství a kojení
Každá budoucí maminka by měla začít se správnou výživou co nejdříve, protože jedině tak dá svému miminku vše potřebné. Pokud je těhotenství naplánované, tak s počátkem změny jídelníčku můžete začít i několik měsíců předem, protože vaše tělo si nashromáždí alespoň některé látky do zásoby.
Dodržujte zásady zdravé životosprávy a nebojte se přírodních doplňků stravy, které dodají vašemu organizmu případné chybějící látky. To vás totiž nejlépe připraví na náročné období těhotenství, šestinedělí a kojení.
Jezte pestrou stravu, do které se snažte zahrnout všechny skupiny z nutriční pyramidy, takže se nevyhýbejte masu, mléku, chlebu, čerstvému ovoci, zelenině, ale ani celozrnným výrobkům. Za zvážení stojí i dnes tolik populární zelené potraviny (zelený ječmen, chlorella, spirulina) nebo superpotraviny.
Snažte se vypít alespoň 2 litry čisté vody denně, v těhotenství by ženy měly navíc vypít 300ml, kojící 700 ml jiných tekutin nejlépe ve formě nápojů, které obsahují minerály. Ideální je třeba zelený ječmen (nápoj z mladého ječmene).
Jezte více, ale ne dvojnásobně! Ženy s řádnou tělesnou hmotností by měly jíst v těhotenství asi o 300 kalorií více, než před těhotenstvím. V pozdní fázi gravidity by takové ženy měly vážit o 11-15 kilogramů víc než před těhotenstvím. Ženy s nadváhou by se měly pokusit přibrat mezi 7-11 kg, s podváhou naopak 11 až 18 kg.
Postarejte se o dostatečný přísun vápníku a železa. Doporučená denní dávka vápníku v těhotenství je 1200 mg , železa 30 až 100 mg. Jezte proto libové maso, vejce, luštěniny, ovesné vločky, mladý ječmen, sušené ovoce, dýňová semínka atd. Vhodná je i chlorella nebo spirulina, které pomáhají odstraňovat z těla nahromaděné škodliviny. S chlorellou nebo spirulinou je však lepší začít alespoň 6 měsíců před těhotenstvím, protože spouští detoxikační procesy. Naopak mladý ječmen je možné začít pít i během těhotenství a velmi prospěšný je i při kojení, kdy dodá spoustu prospěšných vitamínů a minerálů přes mateřské mléko i miminku.
PÁLÍ VÁS V TĚHOTENSTVÍ ŽÁHA?
V těhotenství jezte často, ale v malých dávkách. Jedině tak bude mít vaše miminko stálý přísun živin, takže “uzobávejte“ například zelené potraviny, sýr, ořechy, ovoce atd. Navíc při menších a častějších porcích vás nebude tak často pálit žáha. Nápoj ze zeleného ječmene je potom na odstranění pálení žáhy naprosto nejlepší.
Používejte malé množství soli. I toto malé množství doplňujte ale dostatečným množstvím vlákniny (např. chlorelly, ovesných vloček, luštěnin) a vody. Jedině tak totiž zabráníte zácpě, která trápí mnoho gravidních žen.
Jezte mořské ryby, protože jsou vynikajícím zdrojem nenasycených mastných kyselin, bílkovin a jódu. Všechny tyto látky jsou nezbytné pro správný vývoj dítěte.
Nezapomínejte na výrobky z obilovin ve formě celozrnného pečiva, cereálií, nebo těstovin. Vhodná je i rýže a brambory, protože všechny tyto potraviny jsou zdrojem komplexních sacharidů, které zvyšují hladinu glukózy v krvi, takže poskytují energii pro růst vašeho miminka.
Jezte denně asi 650 g ovoce a 500 g zeleniny. Kromě toho se snažte konzumovat i zelené potraviny, protože ve všech je mnoho vitamínů, minerálních látek a vlákniny, takže pomáhají zajistit správný růst plodu a oproti uměle vyrobeným vitamínovým tabletkám jsou komplexní a přírodní, s maximální vstřebatelností.
ČEMU JE DOBRÉ SE V TĚHOTENSTVÍ VYHNOUT?
Nejezte syrové, nebo nedostatečně tepelně upravené maso, syrová vejce a syrové ryby. Mohou být totiž zdrojem nebezpečných mikrobů, které způsobují listeriózu, nebo toxoplazmózu.
Před přípravou jídla si vždy pečlivě umyjte ruce a nezapomínejte ani na omývání ovoce a zeleniny.
Omezte příjem potravin z bílé mouky, limonád a sladkostí, protože všechny tyto potraviny přispívají k obezitě.
Nevařte jídlo příliš dlouho, protože vysoké teploty a dlouhé vaření ničí většinu živin.
Neskladujte příliš dlouho ovoce a zeleninu v chladničce, protože ztrácejí výživné látky. Zelené potraviny uchovávejte v dózách, které jim zajistí sucho a temno.
Nepijte alkohol, protože může způsobit vývojové vady dítěte.
Nekuřte! Kromě známých škodlivin navíc kouření napomáhá i překyselení těla.
Nepijte velké množství kofeinu, protože snižuje vstřebávání železa.
Jezte pravidelně a nedělejte velký rozdíl ve velikosti porcí. Předejdete tak nevolnosti a nebudete miminko ochuzovat na dlouhou dobu od cenných látek.
Neužívejte žádné léky bez konzultace s lékařem!
KDE HLEDAT LÁTKY, KTERÉ V TĚHOTENSTVÍ POTŘEBUJETE?
Kyselina listová – zabraňuje vzniku vrozených vad, srdečnímu infarktu, mrtvici, rakovině tlustého střeva, plic, prsu a děložního čípku, ale taky se podílí na výrobě červených krvinek. Najdeme ji především v zelených potravinách, v čerstvé zelenině a ovoci, kvasnicích, vnitřnostech, pšeničných klíčcích, fazolích, hrášku a zrní.
Niacin (vitamín B3) – pomáhá trávicímu systému a poskytuje zdravý vzhled pokožky. Velkým zdrojem je chlorella, játra, libové maso, spirulina, drůbež, vejce, mladý ječmen, ryby, pšeničné klíčky, arašídy, fíky a datle.
Jód obsahují mořské ryby a jodizovaná sůl.
Vápník se vyskytuje ve všech zelených potravinách, mléku, sýrech, špenátu, nebo mandlích.
Železo obsahují játra, hovězí a telecí maso, spirulina, špenát, chlorella, fazole, rozinky, mladý ječmen, švestková šťáva.
Zinek je ve všech zelených potravinách, rybách, játrech, červené řepě, mrkvi a zelí.
A JAK JE TO S VITAMÍNY?
Vitamín A – je nezbytný pro správný růst kostí a funkci epitelu. Zlepšuje zrak, zvyšuje odolnost organismu proti infekci. Je možné ho nalézt v játrech, zelených potravinách, plnotučném mléku, sýrech, žloutcích, zelené listové zelenině, mrkvi, melounu a mořských rybách. Je potřeba si pamatovat ale jednu věc. Předávkování tímto vitamínem, zejména retinolem, může způsobit abnormální vývoj dítěte!
Vitamíny skupiny B – usnadňují trávení, zlepšují duševní bdělost, mají pozitivní vliv na srdce, nervový systém a svaly, zlepšují a posilují metabolismus, nervový systém a zlepšují imunitu. Ty lze nalézt v obilí, ovesných vločkách, masu, zelených potravinách, luštěninách, arašídech, otrubách, sušených meruňkách, droždí, houbách, těstovinách, zelí, hrášku, květáku, mrkvi, špenátu, bramborách a fazolích. Tady je na místě říct, že vitamín B12 se vyskytuje téměř výhradně v masu, ale obsahuje ho i chlorella a spirulina.
Vitamin C – posiluje imunitu, pomáhá při léčbě mnoha nemocí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Lze ho najít v mladém ječmeni, citrusových plodech, petrželové nati, brokolici, jahodách, rajčatech, paprice, ale obsahuje ho například i chlorella.
Vitamin D obsahuje ho chlorella, ryby, rybí tuk a sluneční světlo.
Vitamin E – má vliv na zdraví pokožky, vitalitu, únavu, navíc zabraňuje tvorbě rozsáhlých jizev po úrazech. Obsahuje ho chlorella, listová zelenina, pšeničné klíčky, žloutky, margarín, rybí olej, ořechy, rostlinné oleje, celozrnné obiloviny a špenát.
Pokud se budete držet těchto zásad, tak předejdete, nebo alespoň minimalizujete klasické těhotenské neduhy, které spočívají v různých křečích v lýtkách, drolení zubů, nebo pálení žáhy. Navíc dáte vašemu miminku vše, co potřebuje, takže kdyby umělo mluvit, tak vám poděkuje, jak jste se o něho starala ještě před jeho narozením.
ZELENÝ JEČMEN – LIKVIDUJE PŘEKYSELENÍ ORGANIZMU
Mladý ječmen Fresh – 100% přírodní a kvalitní sušená šťáva
- zásobuje tělo vitamíny, minerály a enzymy
- pomáhá udržovat zdravý imunitní systém
- odstraňuje pálení žáhy
- ideální na překyselení organizmu způsobené nevhodnou stravou
- je zdrojem vápníku, železa, betakarotenu a řady vitamínů
- obsahuje serotonin a melatonin
- prospívá diabetikům
- neobsahuje lepek
- obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa
- Více se o mladém ječmenu dozvíte zde