Chlorofyl – nedoceněný přítel

Již dávno před objevem chlorofylu a fotosyntézy byly zelené části rostlin ceněny jako přírodní léčiva. Jedinečné vlastnosti chlorofylu způsobily, že byl jednou z nejdříve vědecky zkoumaných přírodních látek za účelem terapeutického využití.
Chlorofyl je zelený pigment, který koluje v rostlinách, se kterým si kromě vody všichni spojujeme život na planetě Zemi. Je to dané od pradávna, protože bez zeleně a vody by nebyl žádný život kolem nás.

Všichni milujeme sluníčko, protože se s ním cítíme lépe a zdravěji, takže se snažíme si ho užívat co nejvíc. Stejně, jako nemůžeme žít bez Slunce, tak nemůžeme žít bez chlorofylu. Chlorofyl je ozdravná sluneční lázeň pro naše vnitřní orgány, jehož molekuly jsou nápadně podobné hemoglobinu, který je přítomný v lidské krvi. Chlorofyl náš organismus dokonale čistí a dokonce dokáže zničit spoustu bakterií, které nám nejsou zrovna nakloněny.

Pokud se chceme těšit dobrému zdraví, tak by v našich střevech mělo být mezi 80 až 85 % „dobrých bakterií“, protože střevní bakterie produkují potřebné živiny, enzymy, vitamíny a další potřebné látky, které naše tělo potřebuje.

Těmto „dobrým bakteriím “ se ale daří jen v přítomnosti kyslíku, takže je potřebné kyslíkem podporovat jejich růst a přežití. Zapamatujme si proto, že pokud nebudeme mít dostatek kyslíku, kterým budeme buňky živit, přemnoží se nám „špatné bakterie“, které vedou k řadě infekcí a nemocí. A kyslík konzumujeme v chlorofylu, tedy v zelených potravinách, mezi které patří i mladý ječmen nebo chlorella.

Udržet si střevní flóru je nesmírně důležité, protože ji ničí mnoho faktorů jako jsou antibiotika, špatné stravovací návyky, přejídání nebo stres. A to jsou bohužel největší naši zabijáci, protože s nimi si dobrovolně z našich organismů děláme skládky kyselého odpadu!

Od dávných dob sloužil chlorofyl jako“zázračný lék“. Je to dané tím, že dokáže přepravit velké množství kyslíku, takže hraje důležitou roli v podpoře střevní mikroflóry. Znamená to, že čím více chlorofylu zkonzumujeme, tím lepší bude stav našich střev a celkového zdraví. Vzhledem k tomu, že všechny zelené potraviny jsou jeho hlavním zdrojem, je těžké najít lepší způsob jak chlorofyl dostat do těla.

Existují důkazy o tom, že chlorofyl pomáhá při prevenci a léčbě mnoha typů nemocí – mezi jinými jsou to například rakovina a ateroskleróza. K popsání všech blahodárných vlastností chlorofylu by se musela napsat kniha, takže si pojďme říct alespoň o některých:

  • Zvyšuje počet červených krvinek.
  • Pomáhá předcházet rakovině.
  • Poskytuje tělu železo.
  • Zvyšuje alkalitu těla.
  • Pomáhá odbourávat toxiny.
  • Bojuje proti anémii.
  • Čistí a dehydratuje tlusté střevo.
  • Pomáhá čistit játra.
  • Má příznivý vliv při léčbě zánětu mandlí.
  • Poskytuje úlevu v případě žaludečních vředů.
  • Zmírňuje bolestivost hemoroidů.
  • Pomáhá při léčbě zánětů.
  • Pomáhá bojovat proti hepatitidě.
  • Reguluje menstruaci.
  • Zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek.
  • Urychluje hojení ran.
  • Zmírňuje nepříjemný pach potu.
  • Ničí bakterie v ranách.
  • Odstraňuje zápach z úst.
  • Zklidňuje bolest v krku.
  • Podporuje léčbu cukrovky.
  • Podporuje léčbu křečových žil.
  • Zmírňuje bolest spojenou se všemi záněty.
  • Zlepšuje zrak.

 

DEODORAČNÍ ÚČINKY CHLOROFYLU

Deodorační účinky chlorofylu byly vědecky potvrzeny ve 40. letech minulého století. V následujícím desetiletí následoval obrovský boom v oblasti výroby hygienických prostředků s obsahem chlorofylu. Objevil se toaletní papír, dětské pleny, prostěradla, žvýkačky, zubní pasty a mnoho dalších produktů s obsahem chlorofylu.

ANTIBAKTERIÁLNÍ ÚČINKY CHLOROFYLU

Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím.

CHLOROFYL A HOJENÍ RAN

Klinické studie účinků chlorofylu a jeho derivátů byly zahájeny v USA ve 40. letech. Bylo potvrzeno, že aplikace roztoků s obsahem derivátů chlorofylu podporuje hojení ran a snižuje nepříjemný zápach u různých typů hnisavých lézí. Ve více než 400 případech hnisavých poranění a onemocnění, léčených ve Winter General Hospital v USA, topická aplikace Cu-chlorofylinu způsobila rychlé vyčištění rány a odstranění zápachu, provázejícího hnisání.

Chlorofyl také snižuje svědění, bolest a lokální dráždění spojené s povrchovými poraněními. Významné zlepšení a zhojení spojené s úlevou od svědění a pálení bylo při terapii Cu-chlorofylinem pozorováno v řadě dermatologických případů včetně spálenin. V řadě klinických studií byl prokázán potenciál Cu-chlorofylinu jako tkáňového stimulantu a rány hojícího prostředku při léčbě širokého spektra popálenin, dermatologických potíží a poraněních kůže i dásní.

Skvělým způsobem, jak získat chlorofyl a živiny ze zeleniny, nebo zelených potravin, je pít jejich šťávu. Tyto nápoje totiž obsahují až 70 procent denní dávky chlorofylu a 92 ze 102 různých minerálních látek, které lidské tělo potřebuje.

Zelené potraviny, které jsou tak charakteristické vysokým obsahem živin a kyslíku v chlorofylu jsou navíc nejvíce alkalickými potravinami, které existují na naší planetě. Máme-li doplnit náš jídelníček opravdu něčím, co nám prospěje, zaměřme se na chlorofyl a všechny zelené potraviny. Jedině tak totiž udržíme naše alkalické pH a výživu buněk v rovnováze.